Woke : kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk
- Forfattar:
- Lisa Esohel Knudsen
Det engelske ordet “woke” har gjort sitt inntog i Norge, og samfunnsdebatten. Kanskje har du sett det og lurt på hva ordet egentlig betyr?
Da bør du lese Woke – kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk av Lisa Esohel Knudsen.
Knudsen tar oss først med til amerikansk historie, og opprinnelsen av ordet woke – fra sin opprinnelse til i dag. For hva legger vi i det nå? Ordet har gått fra å bety at man kan se rasisme og urettferdighet og være oppmerksom på det – til å bli brukt som en fornærmelse i nettdebatt.
Lisa bruker en blanding av personlig erfaring, eksempler fra historie, og ikke minst samtidens debatt i Norge for å se nærmere på kulturkrig, kansellering og identitenspolitikk. Legger vi alle det samme i begrepene? Hvem tar ordet i norsk offentlighet, og hva legger de i de samme begrepene? Knudsen er ikke redd for å å trekke frem og svare på konkrete debattinnlegg. Hun er heller ikke redd for å ta opp ubehagelige tema – som den rasisme, og motstanden som oppstår når inkludering går på bekostning av bestemmelsesrett og makt.
Boka er tankevekkenede, og kan være en fin inngang til å tenke over hva vi bevisst eller ubevisst legger i begreper vi hører i den offentlige samtalen? Bruker vi woke som en fornærmelse? Temaet har vært omdiskutert i en rekke amerikanske bøker de siste årene, men med denne bokas utgangspunkt i vår egen offentlighet føles temaet nærmere og mer håndgripelig.
Tipset er gitt av Ylva på Bremanger folkebibliotek.
- Kategorier:
- Boktips til vaksne,
- E-bok